s-Hertogenbosch

“De tuinen van Buckinghamshire en omgeving” = volgeboekt

Van 12 t/m 16 juni 2024 vindt de 5-daagse tuinreis naar een aantal tuinen ten westen en zuid-westen van Londen plaats. De overtocht wordt heen en weer gemaakt met de shuttle door de tunnel van Calais naar Folkstone. Het verblijf is 4 nachten in The Lismoyne Hotel in de stad Fleet. 

Programma:

Dag 1 woensdag 12 juni: Heenreis – Long Barn Garden

Vanaf de opstapplaats Boxtel via Calais per Eurotunnel trein naar Engeland. Bij aankomst in Folkstone direct naar de eerste tuin van deze reis: Long Barn Gardens. Deze tuinen zijn aangelegd door Vita Sackville-West en Harold Nicolson voordat ze verhuisden naar Sissinghurst Castle. Er is een prachtige formele tuin waar de ‘schuur’ uit de 16e eeuw aan grenst. Het historische huis stamt uit 1360 en is gelegen aan de rand van Sevenoacks Weald Village. De originele tuinen zijn goed bewaard gebleven en worden liefdevol onderhouden door Lars en Rebecca Lemonius. Geniet hier van de mooie borders overvloedig gevuld met bloemen.

Daarna vertrekken we naar The Lismoyne Hotel in Fleet.

Dag 2 donderdag 13 juniGreys Court – Cliveden Garden – Savill Garden

De tweede dag begint met een bezoek aan Greys Court, een historisch landgoed met een goed bewaarde Tudor herenboerderij. De prachtige tuinen en groene gazons worden gekenmerkt door gesnoeide hagen, bloeiende borders, schilderachtige vijversen veel verborgen hoekjes zoals de doolhoftuin en de moestuin.

Daarna een bezoek aan Cliveden, gekenmerkt door 16 driehoekige bedden die elk seizoen weer iets nieuws bieden. Op dit landgoed is een watertuin met Oosters karakter en de lange Italiaanse tuin met ieder seizoen een nieuw bloemenschema. Een ronde fruittuin en ommuurde moestuin zorgen voor verse producten in het gezellige café.

Tot slot een bezoek aan The Saville Garden. Dit is een van de meest opmerkelijke onderdelen van het grote park bij Windsor Castle, het kasteel van de Engelse koninklijke familie. De tuin biedt in elk jaargetijde een andere aanblik. Hier zijn bijzondere planten vanuit de gehele wereld bijeengebracht. Zo is er een geheime tuin, verschillende bostuinen, een zomertuin en een speciale rozentuin. De tuinen hebben elk hun eigen biotoop met mooie bomen, struiken en grote groepen bloeiende vaste planten, waarvan sommige zelfs bij  echte liefhebbers onbekend blijken.

 

Dag 3 vrijdag 14 juni: Waddesdon Manor House – Stonor House

Waddesdon Manor heeft veel weg van een Frans kasteel en is in 1870 gebouwd voor baron Ferdinand de Rothschild om zijn kunstverzamelingen te huizen en uiteraard om zijn vrienden op een imposante plaats te kunnen ontvangen. De klassiek aangelegde parterretuin ligt wat lager voor het huis en biedt uitzicht over de gesnoeide bomen en kleurrijke plantvakken met zomerbloemen. Grote bomen, een grotto, kassen en volières in oosterse sfeer maken onderdeel uit van het park. Bijzonder is het mozaïek van vetplanten dat elk jaar opnieuw gelegd wordt.

Daarna een bezoek aan Stonor House. Geniet tijdens de wandeling door deze tuin van de sereniteit van de renaissance-vijvers en de fonteinen van de prachtige 17e-eeuwse Italiaanse pleziertuin. U wandelt hier tussen oude taxussen, geknipte hagen en overvloedige plant- en bloembedden. Over de kruidachtige bloemenborders en door de ijzeren poorten kunt u een glimp opvangen van een tuindeel dat bekend staat als grootmoeders tuin. In het voorjaar is dit gebied bezaaid met narcissen en tegen het begin van de zomer wordt het overspoeld met de verleidelijke geur van bloeiende bloemen.

Bij Waddesdon Manor  en Stonor House is het ook mogelijk binnen te kijken.

Dag 4 zaterdag 15 juni: RHS Wisley – West Green House Gardens

De dag begint met een bezoek aan Wisley, de grote tuin van  de Engelse Royal Horticultural Society. In Wisley is ook het hoofdkantoor en de verschillende diensten van de RHS gevestigd. Deze tuin uit 1804 doet dienst als experimenteertuin van de RHS. Er is een gedeelte met rododendrons, azalea’s, prachtige plantenborders, een heidetuin en een rotstuin. Verder ziet u waterpartijen, een arboretum, een pinetum en een boomgaard. Er zijn een aantal modeltuinen en verschillende kassen te bezichtigen. De vernieuwde Piet Oudolftuin opent in seizoen 2024.

Daarna staat West Green House Gardens op het programma. De tuinen van West Green House omringen een van de mooiste landhuizen in Engeland. Het is een tuin met een speciaal en onderscheidend gevoel van plaats, gecreëerd gedurende twintig jaar door Marylyn Abbott, een gerenommeerde Australische tuinontwerpster. De prachtige, ommuurde tuin, wordt betreden via een prieel van blauwe regen. Een steegje met appelbomen scheidt een uitgebreide moestuin met zijn met bessen gevulde takken, jaarlijkse bloemen en kleurrijke groenten van de kenmerkende vaste plantenborders, uitbundig geplant in subtiele tinten mauve, pruim en blauw.

Dag 5 zondag 16 juni: Great Dixter – terugreis

De Great Dixter tuinen staan met name bekend om de connecties met twee grote namen uit de 20e-eeuwse wereld van de tuinarchitectuur: Edwin Lutyens en Christopher Lloyd. Great Dixter was het familiehuis van de laatste, terwijl Lutyens in het begin van de 20e eeuw in opdracht van Lloyd’s vader de plannen schreef voor de renovatie. Het vakwerkhuis van Great Dixter ligt te midden van de prachtige tuin waar de bloemen- en kleurenpracht u als het ware overspoelt. Net als bij veel andere creaties van Lutyens, zijn de tuinen grotendeels opgedeeld in verschillende tuinkamers met elk hun eigen karakter. Het overkoepelende thema door de hele tuin heen is de bijzondere mix tussen formele en informele elementen. Na dit bezoek vangt de terugreis aan per Eurotunnel trein van Folkstone naar Calais en van daaruit terug naar Boxtel.

Kosten

  • Per persoon op basis van half pension in een twee persoonskamer: € 685,00
  • De toeslag voor een éénpersoonskamer: € 55,00
  • Tuinentrees rond de € 160,00
  • Lunches voor eigen rekening
  • Bijdrage SGR garantiefonds € 5,00
  • Per boeking bijdrage calamiteitenfonds € 2,50
  • Maximum aantal deelnemers: 37 personen.

Inschrijven = VOLGEBOEKT

Deze fantastische tuinreis wordt voor Groei & Bloei afdeling 's-Hertogenbosch gecoördineerd door Marie José Meertens. Wil je graag mee geef je dan op via mail. Je ontvangt dan de link naar de boekingspagina van Reisbureau Kupers Tuinreizen uit Weert, waarmee de reis rechtstreeks geboekt kan worden. Heb je vragen dan kan je altijd contact opnemen met Marie José via mail of telefonisch (06 44926251).