s-Hertogenbosch

Een tuin voor het nieuwe klimaat

Dinsdag 5 maart 2024 vertelde beplantingsdeskundige Margareth Hop met veel voorbeelden hoe een aantrekkelijke tuin, klaar voor het nieuwe klimaat er uit kan zien.

Zijn er geen hittegolven en record droogte, dan zijn er wel plensbuien: Nederlandse zomers worden extremer! Hoe bereid je een tuin voor op dit nieuwe klimaat? Het liefst met planten die zichzelf kunnen redden, maar wat zijn soorten die bestand zijn tegen langdurige droogte en hitte? Welke planten kunnen tegen tijdelijk onder water staan? Die komen van pas als de regenpijp afgekoppeld wordt. Gelukkig blijken veel bekende tuinplanten echte klimaatkanjers te zijn en ook nog CO2 vast te leggen.  Met simpele tips voor het inrichten van de tuin en een goede plantkeus is overlast te verminderen en werk te besparen. 

De sheets van de presentatie.

 

Margareth Hop

Groenafval: heel waardevol voor je tuin

Donderdag 25 januari 2024 vertelde Marie José Meertens hoe waardevol Groenafval is voor je tuin. 

Elke tuin geeft jaarlijks heel wat afval. Gevallen blad, snoeiafval, oude planten maar soms ook oud bouwmateriaal. Alles is af te voeren naar de milieustraat maar er is veel meer mogelijk.Van het kleine organische materiaal is met weinig moeite mooie compost te maken om de bodem mee te verbeteren. Van droge stengels, takken en ander houtachtig materiaal kan schuil- en nestgelegenheid gemaakt worden. Oude tegels, stenen en dakpannen kunnen worden hergebruikt om de tuin aantrekkelijker te maken voor grote en kleine tuinbewoners.

Tijdens deze lezing werd voor de pauze gekeken naar wat compost eigenlijk is en wat het doet voor de tuin. Ook werden een paar manieren om gemakkelijk zelf compost te maken besproken. Na de pauze werd uitgelegd hoe met allerlei materiaal de mooiste dierenverblijven gemaakt kunnen worden.

En het resultaat? Een duurzame gezonde tuin waar je het jaar rond van kan genieten!