Op dinsdag 11 maart 2025 vindt aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering van Groei & Bloei 's-Hertogenbosch e.o. de interactieve lezing Heirloom tomaten zaaien, kweken en oogsten plaats. Door: Femke Lampe-Braun, algemeen directeur Groei & Bloei en auteur van moestuinboek GROENTJE?!
In deze interactieve lezing leer je alles over hoe je zelf de meest prachtige en bijzondere tomaten zaait, kweekt én oogst.
Er wordt ingegaan op onderwerpen als:
Na de lezing gaat iedereen zelf aan de slag om met een potje gezaaide belofte van bijzondere tomaten naar huis te gaan.
Datum: dinsdagavond 11 maart 2025
Tijd: 20.00 uur aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering. Introducees zijn ook vanaf 19.30 uur welkom.
Locatie:
Aanmelden: vóór 1 maart 2025 via activiteiten(at)hertogenbosch.groei.nl met vermelding van naam en lidnummer
Kosten: leden van Groei & Bloei gratis, introducees betalen € 5,00.
Betalen introducees : Overboeken op bankrekeningnummer NL98 RABO 0131 706055 t.n.v. KMTP ’s-Hertogenbosch met vermelding van lidnummer, naam en lezing Heirloom tomaten. Na ontvangst betaling is de aanmelding definitief.
Niet-leden zijn van harte welkom als er voldoende ruimte is in de zaal. Zij kunnen zich opgeven via activiteiten(at)hertogenbosch.groei.nl en krijgen dan na 1 maart bericht of er plaats is. Niet-leden betalen € 5,00 nadat zij een bevestiging hebben gekregen.
Tuinarchitecte Marleen van Tilburg zet zich in voor natuurlijk tuinieren. Dinsdagavond 7 januari 2025 gaf zij voor de leden van Groei & Bloei 's-Hertogenbosch e.o. hierover een lezing. Hoe begin je als je je tuin wilt (her)inrichten en meer geschikt wil maken voor natuur? Hoe maak je van je tuin een plek die echt bij je past en waar de natuur met haar natuurlijke processen en de dieren en planten co-creators zijn? Tijdens deze avond gaf Marleen van Tilburg tips én handvatten om zelf aan de slag te gaan.
Dinsdag 5 maart 2024 vertelde beplantingsdeskundige Margareth Hop met veel voorbeelden hoe een aantrekkelijke tuin, klaar voor het nieuwe klimaat er uit kan zien.
Zijn er geen hittegolven en record droogte, dan zijn er wel plensbuien: Nederlandse zomers worden extremer! Hoe bereid je een tuin voor op dit nieuwe klimaat? Het liefst met planten die zichzelf kunnen redden, maar wat zijn soorten die bestand zijn tegen langdurige droogte en hitte? Welke planten kunnen tegen tijdelijk onder water staan? Die komen van pas als de regenpijp afgekoppeld wordt. Gelukkig blijken veel bekende tuinplanten echte klimaatkanjers te zijn en ook nog CO2 vast te leggen. Met simpele tips voor het inrichten van de tuin en een goede plantkeus is overlast te verminderen en werk te besparen. De sheets van de presentatie.
Donderdag 25 januari 2024 vertelde Marie José Meertens hoe waardevol Groenafval is voor je tuin. Elke tuin geeft jaarlijks heel wat afval. Gevallen blad, snoeiafval, oude planten maar soms ook oud bouwmateriaal. Alles is af te voeren naar de milieustraat maar er is veel meer mogelijk.
Van het kleine organische materiaal is met weinig moeite mooie compost te maken om de bodem mee te verbeteren. Van droge stengels, takken en ander houtachtig materiaal kan schuil- en nestgelegenheid gemaakt worden. Oude tegels, stenen en dakpannen kunnen worden hergebruikt om de tuin aantrekkelijker te maken voor grote en kleine tuinbewoners. Tijdens deze lezing werd voor de pauze gekeken naar wat compost eigenlijk is en wat het doet voor de tuin. Ook werden een paar manieren om gemakkelijk zelf compost te maken besproken. Na de pauze werd uitgelegd hoe met allerlei materiaal de mooiste dierenverblijven gemaakt kunnen worden. En het resultaat? Een duurzame gezonde tuin waar je het jaar rond van kan genieten!