s-Hertogenbosch

Composteren en tuinafval verwerken, doe je tuin en z'n bewoners een plezier!

door Marie José Meertens

Elke tuin geeft jaarlijks heel wat afval. Gevallen blad, snoeiafval, oude planten maar soms ook oud bouwmateriaal. Alles is af te voeren naar de milieustraat maar er is veel meer mogelijk.

Van het kleine organische materiaal is met weinig moeite mooie compost te maken om de bodem mee te verzorgen. Van droge stengels, takken en ander houtachtig materiaal kan schuil- en nestgelegenheid gemaakt worden. Oude tegels, stenen en dakpannen kunnen worden hergebruikt om de tuin aantrekkelijker te maken voor grote en kleine tuinbewoners.

Tijdens deze lezing wordt voor de pauze gekeken naar wat compost eigenlijk is en wat het doet voor de tuin. Ook worden een paar manieren om gemakkelijk zelf compost te maken besproken. Na de pauze wordt uitgelegd hoe met allerlei materiaal de mooiste dierenverblijven gemaakt kunnen worden.

En het resultaat? Een duurzame gezonde tuin waar je het jaar rond van kan genieten!

Wanneer: donderdag 25 januari 2024 om 20.00 uur

Waar: Sociaal Cultureel Centruim de Schans

Aanmelden: vóór 18 januari 2024 via activiteiten(at)hertogenbosch.groei.nl 

Kosten: Leden GRATIS, niet leden € 5,-

Betalen niet leden: Overboeken op bankrekeningnummer NL98 RABO 0131 706055 t.n.v. KMTP afd. ’s-Hertogenbosch met vermelding naam en lezing. Na ontvangst betaling is de inschrijving definitief. 

Een tuin voor het nieuwe klimaat

door Margareth Hop

 

Beplantingsdeskundige Margareth Hop vertelt met veel voorbeelden hoe een aantrekkelijke tuin, klaar voor het nieuwe klimaat er uit kan zien.

Zijn er geen hittegolven en record droogte, dan zijn er wel plensbuien: Nederlandse zomers worden extremer! Hoe bereid je een tuin voor op dit nieuwe klimaat? Het liefst met planten die zichzelf kunnen redden, maar wat zijn soorten die bestand zijn tegen langdurige droogte en hitte? Welke planten kunnen tegen tijdelijk onder water staan? Die komen van pas als de regenpijp afgekoppeld wordt. Gelukkig blijken veel bekende tuinplanten echte klimaatkanjers te zijn en ook nog CO2 vast te leggen.  Met simpele tips voor het inrichten van de tuin en een goede plantkeus is overlast te verminderen en werk te besparen.

Wanneer: dinsdag 5 maart 2024 om 20.00 uur aansluitend aan de ALV. Niet leden geïnteresseerd in Groei & Bloei en de lezing zijn ook vanaf 19.30 uur welkom. 

Waar: Sociaal Cultureel Centruim de Schans

Aanmelden: voor 27 februari 2024 via activiteiten(at)hertogenbosch.groei.nl 

Kosten: Leden GRATIS, niet leden € 5,-

Betalen niet leden: Overboeken op bankrekeningnummer NL98 RABO 0131 706055 t.n.v. KMTP afd. ’s-Hertogenbosch met vermelding naam en lezing. Na ontvangst betaling is de inschrijving definitief. 

Margareth Hop