s-Hertogenbosch

Bezoek volkstuinpark ‘De Eigenheimer’

Op een mooie lenteavond in mei 2024 bezocht de Moestuingroep volkstuinpark ‘De Eigenheimer’ langs de N617 naar Schijndel. Tuinvrouwen Leny en Nel leidden ons rond. Wát een verschillende tuinierstijlen op deze plek! Van keurig nette rijtjes tot een goed beheerde en weelderige natuurtuin.

Eerst togen we naar Leny’s groene oase. Hier staan eetbare en niet-eetbare planten. Veel van de benodigde materialen komen uit de tuin zelf en de nabije omgeving, bijvoorbeeld steunstokken.

Karton

Toen Leny met deze moestuin begon, maakte zij iets verhoogde bakken. Op de grond in die bakken legde zij karton om het onkruid te weren. Daar ging een laag van stro en compost op. Het eerste jaar zette zij er planten in die ondiep wortelen, zodat zij de kartonnen laag niet zouden doorboren. Na verloop van tijd verteert het karton en zijn planten met diepere wortels mogelijk.

Combinatieplanten

Leny experimenteert volop met combinatieplanten die elkaar gunstig beïnvloeden. Zij vertelde dat je hiermee ook schade door dieren kan terugdringen. Het is dan immers geen fastfoodrestaurant meer. De buurplant ruikt en smaakt anders en het dier zal verder moeten winkelen! Desondanks houden woelmuizen aardig huis op het park.

Leny baseert haar tuinierstijl op permacultuur. Meer weten over combinatieplanten? Leny’s boekentip: Combineren in de natuurlijke moestuin door Frank Anrijs (ISBN 9789082989809).

Bewondering en verbazing

We wandelden verder over het volkstuinpark. Intussen wisselden we volop kennis en ervaringen uit. Nel heeft een forse haag van bessenstruiken en een enthousiast groeiende rozemarijnstruik waarvan we takjes mochten meenemen. Elders bewonderden we de geordende chaos van een natuurtuin. En we zagen verderop hoe kleine pompoenplanten gedijden op een composthoop. De grote bietenplanten en fraai ogende sla in de vollegrond in diverse tuinen oogstten bewondering en verbazing: menigeen heeft een slakkenplaag in eigen tuin die dergelijke resultaten onmogelijk maken in dit seizoen (voorjaar 2024).

Veel dank aan Leny en Nel voor de organisatie van dit moestuinbezoek!