Moestuingroep

Er is een begin gemaakt met een moestuingroep. Dat doen we niet alleen, maar in samenwerking met de moestuingroep van de Afdeling "Het Groene Woud" (Boxtel). Daar bestaat een dergelijke groep al een jaar of drie met veel succes. Samen kun je meer dan alleen, zeker wanneer het gaat om een aantrekkelijk en leerzaam programma samen te stellen.

Voor 2017 ziet dat er als volgt uit: zaden ruilen, snoeicursus fruitbomen, bezoek aan enkele tuinen van leden van de moestuingroep, een excursie naar "De ommuurde tuin" en een bezoek aan een biologische tuinderij.
Voor het najaar staat er, bij voldoende belangstelling, een cursus ecologische moestuinieren van 4 avonden op het programma.
De precieze data van de verschillende activiteiten worden per mail aan leden van de groep gestuurd of in de nieuwsflitsen vermeld.
Heeft u belangstelling om mee te doen met nieuwe groep of wilt u meer weten?  Stuur dan een berichtje aanOpens window for sending email Andrea Klerks

De Moestuin winterklaar maken

De tuin winterklaar maken was vroeger de gewoonste zaak van de wereld.
Zeker wanneer het ging om de siertuin. Alle vaste planten afgeknipt, eenjarige verwijderd.
Bollen geplant en de grond netjes aangeharkt.
Tegenwoordig ruim je alleen het hoognodige op b.v. planten die gaan rotten en daardoor nieuw opkomend groen zou kunnen schaden.
Beter voor de overwinterende vogels en insecten die er voedsel en een schuilplaats vinden.

Geldt dat ook voor de moestuin?
Er staan nog wat gewassen in je tuin: de winterkoolsoorten, winterprei, veldsla, pastinaken. En misschien heb je groente ingekuild. Die hebben allemaal niet veel zorg nodig. Heb je wintersla, paksoi, (knol)selderij en peterselie staan, dan is het heel handig om deze te beschermen met een tunneltje met folie er op. Zo is je groente goed beschermd tegen strenge vorst. Let wel op uitdrogen!

Resten van geoogste groentes kunnen het best naar de composthoop worden gebracht. Zo voorkom je dat ziektes overwinteren. Je zou alle onkruid kunnen verwijderen. Dat voorkomt dat er zaden in de grond komen, waar je volgend jaar weer last van hebt.
Daarna de bodem warm toedekken met een laag half verteerde compost of een laag gevallen blad met daarop wat compost tegen wegwaaien. Ook hooi, stro of afgemaaid lang gras kun je gebruiken. Je voorkomt zo dat slagregens de grond doen dichtslaan en voedingsstoffen uitspoelen. Ook krijgt onkruid minder kans om te kiemen.
Het belangrijkst is, dat je zo heel goed zorgt voor het bodemleven, dat een grote rol speelt bij de vruchtbaarheid van je tuin. Bij lage temperaturen trekt het bodemleven zich verder terug in de grond. Door het aanbrengen van een isolerende laag blijft de bodem warmer en dus is er veel meer activiteit bij de bacteriën, schimmels en andere dieren die je helpen je tuin gezond te houden. Het organisch materiaal is ook extra voedsel voor het bodemleven. In het voorjaar  zul je zien dat heel veel verdwenen is en op de meest natuurlijke manier aan je grond ten goede is gekomen.
Het overgebleven deel hark je voorzichtig weg, een week of twee voor je de grond wil gebruiken, maar zeker in maart. Anders zorgt de isolerende laag er bij hogere voorjaarstemperaturen voor dat de grond te weinig opwarmt. Dat materiaal is weer een goede start voor het composteringsproces in het nieuwe seizoen.
En ja, wanneer alles veilig is toegedekt komt het echte werk voor de winter aan de beurt: het plannen maken voor het volgende teeltseizoen.
Veel succes en plezier.
Marie José Meertens

Ook tuinwinkel Lycops sponsort de nieuwsbrief maar heeft geen website.

STORMSCHADE
angela’s tuin tussenfase deel 2