Groentips & Groeninfo

Recepten

Hierbij een aantal smaakvolle recepten van Marie José Meertens:

Kiwi-sinaasappeljam halfzoet

  • 1 kg kiwi’s, geschild en in stukjes
  • sap van 2 sinaasappels
  • sap van 1 citroen
  • 500gram geleisuikerspeciaal

Vermeng het fruit en sap in een grote pan. Voeg de geleisuiker erbij.
Laat de jam gedurende 4 minuten stevig koken. Haal eventueel de staafmixer door de jam om alle fruit fijn te maken.

Cranberry/ sinaasappeljam

  • 2 zakjes cranberries
  • 1 grote goudreinet
  • sap van 2-3 sinaasappels
  • 500 gram suiker en pakje geleipoeder (Marmello of van Gilse)
  • of  pak geleisuiker speciaal (500gr)

Was de cranberries, schil de goudreinet en snijdt de appel in heel kleine stukjes.
Zet het fruit op in ruime pan.
Laat de bessen gaar koken (ploppen open).
Voeg suiker en geleermiddel toe of de geleisuiker.
Laat nog een minuut borrelend doorkoken.


Appelmarmelade (kan ook met handperen)

  • Ruim 1 kg appels (goudreinet, elstar)
  • 500 gram geleisuiker ( of 200 ml appeldiksap en zakje marmello 1)
  • wat citroensap
  • kaneel
  • klein beetje water
  • 2 volle eetlepels honing

Schil de appels en snij ze in dunne schijfjes of kleine blokjes. Meng ze met het citroensap en de geleisuiker.
Breng ze in een ruime pan aan de kook, heel voorzichtig, eventueel met een klein beetje water.
Laat alles tot moes koken, kleine stukjes mogen er in blijven zitten. Meng er naar smaak kaneel doorheen.
Bij gebruik van Marmello de geleipoeder oplossen in het diksap. En dit mengsel nu pas toevoegen. Kook nog een minuut of 3 flink door en meng de honing van het vuur af er door. Voldoende voor 3 normale jampotten.

Gekruide sinaasappelmarmelade

  • Oranje schil van 3 sinaasappels (onbehandeld)
  • 1 dl water
  • 5 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 kg fijngesneden vruchtvlees en sap van sinaasappels, zonder velletjes
  • 500 gram geleisuiker speciaal
  • 125 gram bruine kandij

Snijd de schil in fijne reepjes enzet ze op in de jampan met het water, de kruidnagels en de kaneel.
Laat zachtjes gaar worden. Neem de kruidnagels en de kaneel eruit.
Voeg vruchtvlees en sap toe, samen met de gemberpoeder, de kandij en de geleisuiker. Laat alles 4 minuten koken en roer de jam goed door.

Jam van gedroogde pruimen met witte wijn en kandij.

  • 500 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 3,5 dl witte wijn
  • 3,5 dl water
  • 125 gram bruine kandij
  • zakje geleerpoeder (Van Gilse of Marmello 2)
  • 300 gram suiker
  • 1 eetlepel koekkruiden

Zet de pruimen een dag in de koelkast te weken in de wijn met het water.
Maak de pruimen goed fijn met het weekvocht, zodat er een moes ontstaat.
Roer er de koekkruiden door.
Doe er de kandij en de suiker, met het geleermiddel bij en laat de jam ongeveer 4 minuten goed doorkoken.


Gelei zonder suiker

  • 500 ml vruchtensap naar keuze
  • 250 ml perendiksap
  • 1 zakje Marmello 1
  • Eventueel wat wijn of bij het fruit passende  likeur

Vermeng de Marmello met het diksap.
Verwam het vruchtensap tot aan het koken. Giet het diksap erbij en laat opnieuw aan de kook komen.
Voeg de wijn of likeur toe en laat nog 1 minuut doorborrelen.

Schaatsjam

  • 600 gram appels
  • 400 gram peren
  • 400 gram rozijnen
  • 2 eetlepels geraspte verse gember
  • 1 zakje marmello 1

Was de rozijnen in kokend water en zet ze in de week.
Kook de schoongemaakte appel en peren met de gember en de rozijnen zacht.
Draai het mensel door de passevite of ander roerzeef. Breng het opnieuw aan de kook .
Roer de geleerpoeder voorzichtig (klontjes) door het mengsel. Vul de potjes, sluit ze af en draai ze op z’n kop. Eventueel kunt u deze jam pasteuriseren.


Jam van gedroogd fruit (abrikozen of pruimen)

  • 500 gram gedroogd fruit
  • 200 gram honing
  • 1 eetlepel gesnipperde amandelen
  • 1 zakje marmello 1

Was de abrikozen/pruimen in kokend water en zet ze een nacht in de week.
Kook ze zacht en pureer ze. Voeg er de marmello en de noten aan toe. Breng de puree weer aan de kook en kook 1 minuut door.Meng de honing door de jam. Vul de potten en sluit ze goed af. Pasteuriseer de jam voor betere houdbaarheid.

Pompoensoep

September is de maand van de pompoenoogst. In september is er ook veel in de tuin te doen ter afsluiting van dit en voorbereiding van het volgende seizoen.
Een lekkere voedzame soep is altijd welkom na een dag werken buiten.
Gevulde pompoensoep
Nodig voor 4 personen:

  • 1 oranje/rode pompoen, ongeveer 1 kg.(kuri-pompoen)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • ± 1 l water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 1 klein blikje mais
  • 1 flesje/pakje kookroom light
  • peper
  • paprikapoeder
  • naar smaak: gehakte peterselie, bieslook of koriander


Maak de pompoen schoon en snij ze in stukken.
De schil mag er om blijven zitten.
Maak knoflook, ui en paprika schoon en snij in kleine stukjes
Hak de knoflook fijn.
Verwarm de soeppan even op laag vuur voor en bak er dan de spekblokjes een paar minuten in aan.
Voeg de helft van de ui en de paprika toe en laat samen even heel zachtjes gaar worden, maar niet bruin.
Schep het mengsel uit de pan en zet even apart.
Verwarm de olie in de pan en bak er de andere helft van de ui met de knoflook heel zacht in aan.
Voeg de stukken pompoen toe. Roer goed door zodat alles even bakt en de smaak goed los komt.
Voeg het water toe tot de pompoen onder staat, daarna de bouillonblokjes en wat vers gemalen peper en paprikapoeder.
Breng aan de kook en laat de soep in ongeveer een kwartier gaar koken.
Maak er met de staafmixer een glad mengsel van. Roer de kookroom er voorzichtig door en voeg het spek/ui/paprikamengsel en de uitgelekte maiskorrels toe. Nog even doorwarmen maar niet meer koken.
Bestrooi voor het opdienen met gehakte peterselie, bieslook of koriander.


Pompoenchutney

Nodig voor een paar potjes:

  • 1kg pompoen in kleine blokjes
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • stukje verse gember van 2,5 cm, geraspt
  • 3 teentjes knoflook
  • 500g fijne rietsuiker
  • snufje zout
  • 1/4 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel cardamompoeder
  • wat peper uit de molen
  • 250ml cider azijn
  • 250 ml water
  • 100 gram rozijnen
  1. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem, bak heel zachtjes de ui, knoflook, geraspte gember en de kruiden aan gedurende een paar minuten. Niet bruin laten worden.
  2. Voeg de pompoenblokjes, de azijn en 250 ml water toe en laat ongeveer een half uur zachtjes koken.
  3. Voeg dan de suiker en de rozijnen toe. Roer goed tot alle suiker is opgelost en laat dan nog max. een half uurtje inkoken tot de gewenste dikte.
  4. Voeg eventueel wat water toe als het mengsel te dik is.
  5. Roer de chutney goed door, maar zorg dat de rozijnen heel blijven.
  6. Vul goed schoon gemaakte (heet sodawater!) jampotjes tot de rand met de chutney en sluit ze af met bijbehorend schroefdekseltje. Minimaal 5 minuten op z'n kop zetten en af laten koelen. Na een paar weken is de chutney op smaak.




meer

 

 

 

17
Nov
herfstbladeren
16
Nov
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876