s-Hertogenbosch

Stoofpeertjes in karamel-wijnsaus

Met dit recept heb je succes bij elke perenliefhebber.
Ingrediënten voor 4 personen
1 sinaasappel - 100 gr suiker - 1 1/2 dl rode wijn -1 1/2 dl water- 1 kaneelstokje - 1 kilo roodkokende stoofpeertjes liefst Gieser Wildeman, 1 of 2 steranijs, 1 kruidnagel, zakje vanillesuiker

Voorbereiding
Sinaasappel goed wassen. 1/4 deel van de sinaasappel dun schillen (zonder wit). Van de rest van de schil met de citroentrekker sliertjes maken of met een scherp mesje hele dunne reepjes schil snijden.
 
Bereidingswijze
In pan met dikke bodem de suiker op zacht vuur onafgedekt heel langzaam laten smelten en zonder roeren goudbruin laten worden (=karamelliseren). Wijn, kaneelstokje, steranijs, kruidnagel en vanillesuiker, stukje sinaasappelschil en 1 1/2 dl water toevoegen. Voorzichtig met spatten. Vloeistof zachtjes aan de kook brengen (nu roeren). Intussen peertjes schillen en de kroontjes verwijderen. Het peertje heel laten met staartje er aan. Het is extra feestelijk wanneer de kleine peertjes straks rechtop met staartje naar boven opgediend worden.  Peertjes in vloeistof leggen en ca. 1 uur zachtjes stoven.
Peertjes uit stoofvocht halen. Kaneelstokje en sinaasappelschil etc.  eruit scheppen en weggooien. Stoofvocht op hoog vuur met sinaasappelsliertjes  ca. 3 minuten laten inkoken. Peertjes mooi schikken in een platte schaal. Saus over peertjes gieten.
De peertjes kunnen worden opgediend als bijgerecht bij gebraden fricandeau of wild, maar ook als toetje, eventueel met wat vanille ijs.