s-Hertogenbosch

Moestuinieren

Herinneringen aan vroeger, bij vader of opa in de tuin, biologisch eten of leuke artikelen in ons eigen tijdschrift Groei & Bloei inspireren steeds meer mensen om iets eetbaars in hun tuin te kweken.
Dat kan in het klein: verse kruiden, radijsjes, wat sla, kleinfruit, gewoon in de siertuin, in potten of tussen de andere beplanting. Wanneer je tijd en ruimte hebt begin je een echte moestuin, een mooie, een makkelijke of een grote.
Verse groente en fruit, direct van uit de tuin op je bord: dat smaakt geweldig. Het is leuk om met je kinderen of kleinkinderen te zien hoe je eten groeit. Daarbij kun je, wanneer je kiest voor een ecologisch verantwoorde manier van je groente en fruit telen, wezenlijk bijdragen aan je eigen welzijn en dat van de natuur in je omgeving.

Moestuinieren.... een keer proberen?

Wil je komend voorjaar aan de slag gaan met je ecologische moestuintje, dan volgen hier wat tips.
Kies voor een zonnige plek, want de meeste groente-, fruit- en kruidensoorten houden van zon en warmte. Voor je eerste tuintje is 30 m² in gebruik nemen,ruim voldoende.
Spit de grond liefst twee steek diep om. Bij het omzetten werk je voldoende compost in de bodem, zo'n 3/4 kruiwagen op 10 m².
Wanneer je de bodem verzorgt met organisch materiaal zoals compost, voed je het bodemleven. Dat bodemleven op zijn beurt zorgt ervoor dat jouw planten toegang hebben tot voedingsstoffen op het moment dat het nodig is. Door je tuin- en keukenafval zelf weer te composteren en te gebruiken in je tuin sluit je de kringloop en verspil je geen waardevol materiaal. Een composthoop of compostvat in je tuin is beslist geen luxe.

Heb je nog niet veel ervaring begin dan eenvoudig. Kies groentesoorten die het op elke grondsoort goed doen. Kruiden zijn ook heel gemakkelijk te telen. Tijm, oregano, bieslook, knoflookbieslook, peterselie, snijselderij. Zet de laatste twee echter niet dicht bij elkaar. Ze zijn van dezelfde plantenfamilie, maar.... zeer slechte buren.
Begin niet met te veel soorten tegelijk te zaaien, maar koop plantjes bij een biologische tuinderij. Bij veel tuincentra zijn tegenwoordig ook biologisch gekweekte groenteplantjes verkrijgbaar.
Snijslasoorten zijn gemakkelijk uit zaad te telen en heerlijk om te eten. En ze zijn nog heel mooi ook. Rucola, Witte dunsel en Red Salad Bowl zaai je in rijtjes op een mooi glad geharkt plekje. Na een week of drie, vier, kun je er van snijden. Niet te diep, want dan kunnen de plantjes weer aangroeien. Ook de oosterse mixen van saladegroentes zijn heel smakelijk. Om de paar weken een volgend rijtje zaaien zorgt voor verse blaadjes de hele zomer.
Rode bietjes zaaien lukt ook goed. Week de zaadjes een uurtje vóór in wat lauw water voor je ze zaait. Wanneer ze zijn gekiemd zie je dat er een paar plantjes op een kluwentje staan. Haal de kleinste weg en laat de mooiste opgroeien.
Hou je van radijsjes? Dan zeker zaaien. Dat is gezond snoepgoed wanneer je bezig bent in de tuin.
Het is goed om tuinboontjes heel vroeg voor te zaaien. Je hebt een weekje of wat voorsprong op direct in de grond gezaaide bonen, maar de planten zijn wat steviger wanneer je ze uitplant, vogelvraat is minder en later ook de vatbaarheid voor bonenluis. Elders op deze pagina zie je hoe je er mee aan de slag kunt.

Snijboontjes of pronkbonen zijn ook heel gemakkelijk. Je moet ze leiden, maar met een vijftal bamboe- of wilgenstaken maak je een mooie piramide. Je legt bij elke stok vier of vijf bonen en helpt ze wanneer een centimeter of 10 hoog zijn even op weg rond de stokken. Bonen houden van warmte, dus pas na 15 mei zaaien.
En dan zijn er natuurlijk de courgettes en pompoenen die je voor zaait in een potje en later, eind mei uitplant. Eén courgetteplant is genoeg voor een vierkante meter .
Zaai of plant ook wat bloemen, liefst soorten met een open bloeiwijze zodat insecten toegang hebben tot stuifmeel en nectar. Vogels, insecten vooral bijen, en amfibieën vinden een plek in de omgeving van je moestuin. Allerlei dieren, groot en klein, helpen je daadwerkelijk je tuin gezond houden en zorgen natuurlijk voor de bestuiving van je groente en fruitgewassen.
Een laatste tip, ga eens kijken in andere moestuinen. Vrijwel elke moestuinier vindt het leuk om ervaringen te delen. Kijk maar eens naar hoe het gaat op volkstuincomplexen, zaden ruilen, het delen van je oogst en soms weer een nieuw gekregen plant kunnen toevoegen aan je assortiment.
 

START MOESTUINGROEP.

Er is een begin gemaakt met een moestuingroep. Dat doen we niet alleen, maar in samenwerking met de moestuingroep van de Afdeling "Het Groene Woud" (Boxtel). Daar bestaat een dergelijke groep al een jaar of drie met veel succes. Samen kun je meer dan alleen, zeker wanneer het gaat om een aantrekkelijk en leerzaam programma samen te stellen.
Voor 2017 ziet dat er als volgt uit: zaden ruilen, snoeicursus fruitbomen, bezoek aan enkele tuinen van leden van de moestuingroep, een excursie naar "De ommuurde tuin" en een bezoek aan een biologische tuinderij.
Voor het najaar staat er, bij voldoende belangstelling, een cursus ecologische moestuinieren van 4 avonden op het programma.
De precieze data van de verschillende activiteiten worden per mail aan leden van de groep gestuurd of in de nieuwsflitsen vermeld.
Heeft u belangstelling om mee te doen met nieuwe groep of wilt u meer weten?  Stuur dan een berichtje aan  Andrea Klerks
 

TUINBONEN

Wil je al vast aan de gang.....zaai wat tuinbonen voor.
Vanaf eind januari kun je tuinbonen voorzaaien in potjes. Het handigst zijn 9 cm bloempotjes die je vult met gewone potgrond. Per potje neem je een zaad, dat je zeker 4 cm diep onder stopt. Het plantje heeft dan voldoende ruimte en diepte om zich goed te ontwikkelen.
Zet de potjes binnen op een koele en vooral lichte plaats of in een koude bak. Na een tot drie weken is alles gekiemd. Je verzorgt de jonge plantjes goed bij een temperatuur van 10-12 º C. Te veel warmte zorgt voor zwakke, iele planten.  Zorg ook dat de potgrond vochtig en niet te nat is.
Voor je ze uit gaat planten eerst gedurende een dag of 10 de plantjes bij mooi weer op een beschut plekje "afharden". 's Morgens naar buiten, 's avonds haal je ze weer binnen. Inmiddels is het maart en zijn je bonenplantjes zo'n 10 cm groot. Je kunt ze dan veilig buiten uitplanten 15 - 20 cm uit elkaar.